Παρουσίαση Κλασικής Οθωμανικής Μουσικής του Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής Ρεθύμνου

othomaniki_synaylia

Μουσική Εκδήλωση από το Εργαστήριο Ανατολικής Μουσικής Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, στις 20:00 στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΙΜΣ/ΙΤΕ.

H λόγια ή κλασική οθωμανική μουσική παράδοση συνιστά ένα πολιτισμικό μόρφωμα με πολλαπλές όψεις το οποίο αναδύθηκε και εξαπλώθηκε σε πληθώρα περιοχών της επικράτειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η λόγια οθωμανική μουσική παράδοση συνδιαμορφώθηκε από μουσικούς ποικίλων εθνοτικών καταβολών ακολουθώντας τις πολιτικές και κοινωνικές μεταβολές που συντελέστηκαν στην αυτοκρατορία από τον 14ο αιώνα και έπειτα, παρουσιάζοντας, ανάλογα με το εκάστοτε πλαίσιο ανάπτυξής της, διαφορετικές λειτουργίες και προσαρμόζοντας τα αισθητικά και μορφολογικά της χαρακτηριστικά. Ως μια εκ των δημοφιλέστερων ισλαμικων τεχνών, μαζί με την υδατογραφία, την ποίηση και την καλλιγραφία, η λόγια οθωμανική μουσική εδραιώθηκε σταδιακά ως μια τροπική μουσική έκφραση η οποία, ενσωματώνοντας πολλαπλά ιδιώματα, συνέχισε να μεταλλάσσεται και μετά το τέλος της αυτοκρατορίας, φτάνοντας έως τις μέρες μας και γνωρίζοντας ποικίλες αναβιώσεις και επαναγνώσεις.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν οργανικές και φωνητικές συνθέσεις που χρονολογούνται στους όψιμους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρχής γενομένης από τον 17ο  αιώνα, κατά τον οποίο η οθωμανική κλασική μουσική άρχισε να διαφοροποιείται από την πανισλαμική λόγια μεσαιωνική μουσική παράδοση. Οι συνθέσεις που θα παρουσιαστούν μελετήθηκαν καθόλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς από τους εισηγητές του Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής Ρεθύμνου και τους μαθητές τους και καλύπτουν ένα ευρύ ρεπερτόριο, αντλώντας από έργα τα οποία εντοπίζονται στην οθωμανική αυλική μουσική, στην παράδοση σουφικών ταγμάτων, καθως και σε λαϊκότροπα ιδιώματα.