Το ναυτικό στον αγώνα

Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης: "Που πάτε να πολεμήσετε με σιτοκάραβα, βατσέλα"; Πολεμικός και  καταδρομικός  στόλος στη διάρκεια της Επανάστασης

Το Ελληνικό Ναυτικό ήταν καθοριστικό για την έκβαση του Αγώνα. Αποτέλεσε το πιο συγκροτημένο πολεμικό, οικονομικό και πολιτικό όπλο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι Έλληνες  είχαν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στη θαλάσσα σε σχέση με τους Οθωμανούς κυρίαρχους. Τις παραμονές της επανάστασης, ως Οθωμανοί υπήκοοι, κατείχαν τον μεγαλύτερο τοπικό στόλο της Μεσογείου διεξάγοντας το μεγάλο εμπόριο, κυρίως σιτηρών, μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Μαύρης Θάλασσας και Δυτικής Μεσογείου. Η ναυτιλία των Ελλήνων συνέβαλε στον Πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από το 1821 έως το 1827 με τρεις τρόπους. Πρώτον, με την συγκρότηση του επαναστατικού πολεμικού ναυτικού, δεύτερον, με τη δράση του καταδρομικού στόλου που συμπλήρωνε το πολεμικό ναυτικό και για τον οποίο εξεδίδοντο ειδικά καταδρομικά διαβατήρια, και τρίτον, με τον εμπορικό στόλο, που όταν δεν ασχολούνταν με τις δύο προηγούμενες δράσεις φρόντιζε για την συνεχή ροή προμηθειών και φορτίων των εμπόλεμων και των πληθυσμών. Η παρουσίαση θα επικεντρώσει στη συγκρότηση του πολεμικού και του καταδρομικού στόλου.
 

Κατερίνα Γαλάνη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο  Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ  και διδάσκουσα στο ΕΑΠ: Ο εμπορικός στόλος κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης: ασυνέχειες και προσαρμογή

Από την μήτρα του εμπορικού στόλου κατά την Ελληνική Επανάσταση συγκροτήθηκε ο ιδιότυπος επαναστατικός πολεμικός στόλος, οποίος διεξήγαγε τον αγώνα στη θάλασσα.  Τί ακριβώς συνέβη όμως με την εμπορική τους δραστηριότητα; Διακόπτεται ή μετασχηματίζεται μέσα στις συνθήκες της Επανάστασης; Η παρουσίαση διερευνά πώς εισφέρει η ναυτιλία και το εμπόριο στην οικονομία του πολέμου και ποιες είναι οι οικονομικές πιέσεις που ασκούνται τόσο στη Διοίκηση όσο και στους πλοιοκτήτες. 
 

Μηνάς Αντύπας, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: "Όψεις της οικονομικής ζωής του νησιού της Ύδρας στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης".

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη συμμετοχή της Ύδρας στην Ελληνική Επανάσταση σηματοδότησαν και τη ριζική αναδιάταξη των σχέσεων εντός της νησιωτικής κοινότητας η οποία κλήθηκε να προσαρμοστεί γρήγορα στις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων. Η παρουσίαση θα εστιάσει στις προσπάθειες των προκρίτων – πλοιοκτητών του νησιού να εξασφαλίσουν τον έλεγχο επί της διαμορφούμενης, «οικονομίας του πολέμου», ιδίως ως προς τη συγκέντρωση και κατανομή των πόρων για τις ανάγκες του επαναστατικού στόλου και των κατοίκων. Θα κάνουμε, ακόμα, ορισμένες νύξεις για τους οικονομικούς προσανατολισμούς και τις επιδιώξεις των πλοιοκτητικών οικογενειών σε σχέση με τη δυνατότητα συνέχισης των εμπορικών τους δραστηριοτήτων και την αναζήτηση νέων πεδίων οικονομικής δραστηριοποίησης, όπως οι φορό-ενοικιάσεις προσόδων και οι αγορές «εθνικών γαιών».

 

Εγγραφείτε εδώ

Μετά την εγγραφή σας, θα λάβετε email επιβεβαίωσης με σχετικές πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στη διάλεξη.
Επισκεφτείτε ξανά την υπάρχουσα ανακοίνωση κατά την έναρξη της διάλεξης για τον σύνδεσμο live streaming στο Youtube σε περίπτωση που η εφαρμογή τηλεδιασκέψεων έχει φτάσει το ανώτατο όριο συμμετεχόντων.

Live Streaming