ARCHERS
Policies of Protection of Industrial Property in Greece during the 20th century
2017
Με αφετηρία τις κοινωνίες και τον πολιτισμό της Μεσογείου, η ερευνητική ομάδα της ιστορίας της τεχνολογίας εξετάζει συστηματικά τη σχέση και το ρόλο της Τεχνολογίας και της Επιστήμης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο από την αρχαιότητα μέχρι τους νεώτερους χρόνους. Ενδεικτικά, μελετά και ερευνά την ιστορία των υλικών και της τεχνικής καθώς και την ιστορία των τεχνουργημάτων, των τεχνολογικών δικτύων, συστημάτων και υποδομών (ενέργεια, περιβάλλον, κατασκευές, μεταφορές, κ.α.)ˑ την ιστορία των μηχανικών, της τεχνικής και επιστημονικής ειδημοσύνηςˑ την ιστορία και τις πολιτικές της διανοητικής ιδιοκτησίας, την ιστορία και τις πολιτικές των καινοτομιών και της εκβιομηχάνισηςˑ την επιστημονική και τεχνολογική πολιτική.
Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται σε ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο με τις επιμέρους ερευνητικές ομάδες τομέων του ΙΜΣ στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Επιδιώκει διευρυμένες συνεργασίες με ερευνητικές ομάδες του ΙΤΕ ως προς τη συστηματική ανάδειξη όψεων του κοινωνικού χαρακτήρα των κρίσιμων τεχνολογιών αιχμής και των πρότυπων επιστημονικών μεθόδων (νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, πληροφορική και επιστήμες των υπολογιστών, χημική τεχνολογία και τεχνολογία υλικών, επιστήμες ενέργειας-περιβάλλοντος κ.α.) τις οποίες ερευνούν και αναπτύσσουν.
Τέλος, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαμορφώνει και διεξάγει Προγράμματα Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών.
Στόχος του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων Επιστημόνων μέσω της ανάπτυξης των ερευνητικών τους δυνατοτήτων, της εκπαίδευσης και της κατάρτισής τους σε διεπιστημονικούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς αιχμής.
Σπύρος Τζόκας, ‘[Β]ιομηχανοποιούσα κατά ¾ υλικά εγχώρια και χρησιμοποιούσα εξ ολοκλήρου εργασίαν εγχώριον’. Η συμπαραγωγή τεχνολογίας και εργασίας στην περίπτωση της εισαγωγής του οπλισμένου σκυροδέματος στην ελληνική κοινωνία, 1900-1922». 3o Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας. Ιστορία της εργασίας: παραγωγή, αγορές, σχέσεις, πολιτικές (τέλος Μεσαίωνα-αρχές 21ου αι.). Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. (Ιωάννινα 24-27 Μαΐου 2017).