"Ayşem" Μια ιστορία με γενίτσαρους και βρυκόλακες στην οθωμανική Κρήτη

Η θεατρική ομάδα Splish-Splash ταξιδεύει στο Ρέθυμνο και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ παρουσιάζει σε πανελλήνια πρεμιέρα την ανατρεπτική μαύρη κωμωδία "Ayşem" στις 11 Ιουνίου στο θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα.

Έχοντας κλείσει 18 χρόνια πρωτότυπης θεατρικής δημιουργίας, οι SplishSplash, συνεχίζουν να βασίζονται στην κίνηση και την έκφραση των ηθοποιών, την μουσική και τον γρήγορο ρυθμό. Η αισθητική του ασπρόμαυρου, η έλλειψη λόγου στα χνάρια του βωβού κινηματογράφου, ο συνδυασμός του κωμικού στοιχείου με το τραγικό, η απομυθοποίηση των ηρώων και η ανατροπή αποτελούν τα υλικά της δημιουργίας της ομάδας. Οι παραστάσεις των Splish-Splash, όπου και αν έχουν παρουσιαστεί, έχουν αγαπηθεί από το κοινό εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, πού επιτρέπει στους θεατές να παρακολουθούν την ιστορία ενώ παράλληλα μεταφέρονται στα χρόνια δημιουργίας των ασπρόμαυρων ταινιών από τις οποίες όλοι έχουμε κάποια στιγμή μαγευτεί.

Η "Ayşem" είναι μια μυθοπλασία, εμπνευσμένη από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα της εποχής των οθωμανικών χρόνων και περιγράφει τις προσπάθειες ενός κινηματογραφικού συνεργείου να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα της ταινίας με την οποία θα ζωντανέψουν τον μύθο του έρωτα μιας Κρητικοπούλας με έναν νεαρό σ’ ένα χωριό της Κρήτης στα χρόνια της
οθωμανικής κυριαρχίας. Ο νέος εξισλαμίζεται και γίνεται γενίτσαρος, για να μπορέσει να παντρευτεί την αγαπημένη του γειτόνισσα. Η διαμάχη των γονιών θα οδηγήσει στον «από λάθος» θάνατο του πατέρα του νεαρού. Ο χρόνος θα αρχίσει να σβήνει τη θλίψη του νέου, αλλά θα φέρει και το φάντασμα του πατέρα στο σπίτι του ζευγαριού. Τότε μπαίνει στη ζωή τους ο Ρεϊμπώ, ένας γάλλος μεγαλέμπορος που θα φέρει υποσχέσεις για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Θα φέρει όμως τη λύση ή την καταστροφή;

 

aysem_posterΘέατρο: Ερωφίλη - Φορτέτζα, Ρέθυμνο
Hμέρα: Σάββατο 11/6
Ώρα έναρξης: 21:15
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμή Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 €

Προπώληση εισιτηρίων: από 1/6 εδώ

Συντελεστές Παράστασης:
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Johnny O
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαΐδου
Σκηνικά: Αντώνης Νομικός
Ενδυματολόγος: Μαρία Γεωργάτου
Μουσική: Βασίλης Μπαμπούνης
Αφήγηση-Τραγούδι: Αγγελική Αγαλιανού
Λύρα-Τραγούδι: Γιώργης Ξαγοράρης
Αφίσα-Φωτογραφίες: Ελευθερία Ίκε
Παίζουν: Αργυρώ Ταμβάκου, Γιώργος Ντούσης, Βασίλης Καζής, Ντίνος Ποντικόπουλος, Σίμος Κυπαρισσόπουλος, Johnny O

 

Η Παράσταση "Ayşem" είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο που γράφτηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση των ερευνητών του ΙΜΣ/ΙΤΕ Γιάννη Σπυρόπουλου και Μαρίνου Σαρηγιάννη με σκοπό να εκλαϊκεύσει και να επικοινωνήσει κομμάτια των δράσεων και αποτελεσμάτων των εξής δύο μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου:

"GHOST: Geographies and Histories of the Ottoman Supernatural Tradition: Exploring Magic, the Marvelous, and the Strange in Ottoman Mentalities" (2017-2023)

"JaNet: Janissaries in Ottoman Port-Cities: Muslim Financial and Political Networks in the Early Modern Mediterranean" (2019-2025)