Προβολή ταινίας "Η δεξιά τσέπη του ράσου" και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιάννη Λαπατά

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, ώρα 18:30, θα προβληθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών η ταινία  Η δεξιά τσέπη του ράσου του Γιάννη Λαπατά, παρουσία του σκηνοθέτη. Θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη Γιάννη Λαπατά με το κοινό.

Η ταινία, παραγωγής 2018, είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του  Γιάννη Μακριδάκη και έχει λάβει το Βραβείο Νεότητας στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βραβεία σε ξένα φεστιβάλ.

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Ελληνικός κινηματογράφος-Κινηματογραφικές διασκευές. Θεωρία και πράξη η οποία τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Γιάννης Λαπατάς είναι σκηνοθέτης του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου και της Σχολής Δοξιάδη (εσωτερική διακόσμηση). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ιστορίας τέχνης, κινηματογράφου και θεάτρου στην Βενετία και την Μπολόνια και από το 2019 διδάσκει σκηνοθεσία στη Σχολή Σεναρίου του ΑΝΤ1. Εκτός από τη βραβευμένη ταινία του Η δεξιά τσέπη του ράσου, το έργο του περιλαμβάνει δημιουργίες όπως η σκηνοθεσία του βιβλίου της Μ. Λυμπεράκη Ψάθινα καπέλα για την τηλεόραση, η κινηματογραφική μεταφορά της παράστασης INSENSO του Μ. Μαρμαρινού́ για το φεστιβάλ Αθηνών, η μουσική παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών Έργα Μίκη Θεοδωράκη - Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις.