Διάλεξη του Mostafa Minawi, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, με θέμα «Η εθνοτική-φυλετική διαφοροποίηση φτάνει στην Κωνσταντινούπολη»

Την Τετάρτη 17 Μαΐου, ώρα 18.00, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη του Mostafa Minawi, με τίτλο «Η εθνοτική-φυλετική διαφοροποίηση φτάνει στην Κωνσταντινούπολη». Ο Mostafa Minawi είναι αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Cornell (ΗΠΑ) και διευθυντής της πρωτοβουλίας Critical Ottoman and Post-Ottoman Studies (CO+POS). Το πρώτο του βιβλίο, The Ottoman Scramble for Africa: Empire and Diplomacy in the Sahara and the Hijaz, εκδόθηκε το 2016 από το Stanford University Press και μεταφράστηκε στα τουρκικά και τα αραβικά. Το τελευταίο του βιβλίο, Losing Istanbul: Arab-Ottoman Imperialists and the End of Empire, κυκλοφόρησε το 2022 και θα αποτελέσει τη βάση της ομιλίας του. Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά, και θα μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς και από το διαδίκτυο.  

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Minawi θα αναφερθεί στην άνοδο και την πρώτη μιας γενιάς Αραβο-Οθωμανών αυτοκρατορικών αξιωματούχων που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Θα εξετάσει το πώς αυτοί οι άντρες και γυναίκες διαπραγματεύονταν την πολιτική αφοσίωσή τους και διαφύλασσαν τα προνόμιά τους μέσα από μια μικροϊστορική μελέτη των μεταβαλλόμενων κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών ρευμάτων ανάμεσα στο 1878 και τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Minawi θα αφηγηθεί ιστορίες ανθρώπων που έζησαν σε αυτά τα ταραγμένα χρόνια, εστιάζοντας στη σύνθετη δυναμική της εθνοτικής-φυλετικής διαφοροποίησης σε μια όλο και πιο τουρκο-κεντρική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.

Live Streaming