«Βραδιά Ερευνητή 2014» στην Κρήτη

 

 

«Βραδιά Ερευνητή 2014» στην Κρήτη

Η «Βραδιά Ερευνητή» στοχεύει στο να γνωρίσει το ευρύ κοινό, και ειδικότερα οι νέοι, την επιστημονική και κοινωνική σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί ο ερευνητής, προβάλλοντας την ανθρώπινη πλευρά του. Οργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις στην Ευρώπη.

Η δράση αυτή ξεκίνησε το 2005 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο «HORIZON 2020» και συγκεκριμένα από τη δράση Marie Sklodowska-Curie. Στη χώρα μας διοργανώνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ανέλαβε και φέτος την διοργάνωση της Βραδιάς Ερευνητή στην Κρήτη, γεγονός που την έχει καθιερώσει τόσο στην Ακαδημαϊκή και Εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Φέτος η Βραδιά Ερευνητή περιλαμβάνει δύο εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα παράλληλα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Ηράκλειο

Το πρόγραμμα στο Ηράκλειο περιλαμβάνει επίσκεψη του κοινού στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ και παρουσίαση/προβολή ερευνητικών επιτευγμάτων, καθώς επίσης και δυνατότητα συζήτησης με ερευνητές για διάφορα επίκαιρα θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επισκέπτες θα έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια σειρά από διαδραστικά πληροφορικά συστήματα με πολλαπλές δραστηριότητες και εφαρμογές, προηγμένες τεχνολογίες laser με διάφορες εφαρμογές, περιήγηση μέσα από προσομοίωση σε υπολογιστή ζωντανού κυττάρου, επίδειξη τεχνολογιών που αναλύουν κληρονομικές ασθένειες όπως αυτή του καρκίνου κ.α.

Η βραδιά θα συνοδεύεται από πολλά δρώμενα, δώρα, ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό.

 

Πότε: Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014, 18.00 - 23.00

Πού: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Βασιλικά Βουτών, Ηράκλειο

Ρέθυμνο

Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Νικ. Φωκά 126-130, Παλιά Πόλη) και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διάλεξη του Παναγιώτη Ιωάννου, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και  προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του Ελ Γκρέκο, έκθεση φωτογραφίας: Αντιλήψεις του χρόνου και μηχανικά μέσα μέτρησής του στον ελληνικό χώρο 18ος - 20ος αιώνας, επίδειξη μέσω Infokiosk των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γεωφυσικής-Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος και πλοήγηση στην ψηφιακή Κρήτη.

Πότε: Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014, 18.00 - 23.00

Πού: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Νικ. Φωκά 126-130, Παλιά Πόλη

 

 

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.