Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «ΑΜΟΡΙΟΝ: ΜΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ»

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επιστημονική Συνάντηση με θέμα: ΑΜΟΡΙΟΝ: ΜΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Αθήνα, Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2016,
Χώρος: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Θησείο

Οργάνωση: Νίκος Τσιβίκης, Πρόγραμμα Αστικής Αρχαιολογίας Αμορίου, ΙΜΣ/ΙΤΕ

με την υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ


Η πόλη του Αμορίου, που εντοπίζεται στα υψίπεδα της κεντρικής Μικράς Ασίας στην ευρύτερη περιοχή της Φρυγίας, αποτελεί πεδίο ανασκαφών και συστηματικής έρευνας για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι η παραγωγή ενός σημαντικού αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων, άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και μιας ειδικής σειράς δημοσιεύσεων αφιερωμένης στο Αμόριο, που ονομάζεται Amorium Reports αριθμώντας ήδη πέντε τόμους, με παράλληλη φροντίδα για εκλαϊκευτικούς αρχαιολογικούς οδηγούς. Ο αντίκτυπος της ανασκαφής του Αμορίου έχει επηρεάσει σημαντικά τη σύγχρονη αρχαιολογική προσέγγιση σχετικά με τις πόλεις της Πρώιμης και κυρίως της Μέσης Βυζαντινής περιόδου.

Το Αμόριο έχει αποτελέσει για πολλά χρόνια πρόσφορο πεδίο διεθνών συνεργασιών, και υπό αυτή την έννοια συνεχίζει να φέρνει σε επαφή επιστήμονες από την Τουρκία με συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Πολλά από τα ιστορικά μας ερωτήματα βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αναζητώντας πειστικές απαντήσεις μέσα από τη συνέχιση των ανασκαφών και των νέων ερευνών. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή καινοτόμων αρχαιολογικών μεθόδων και σύγχρονων προσεγγίσεων (π.χ. γεωφυσική έρευνα, δορυφορικές επισκοπήσεις, μοντελοποίηση LIDAR) καθιστούν το πρόγραμμα του Αμορίου ως ένα από τα πρωτοπόρα στον τομέα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου μελέτης είναι να φέρει κοντά τα μέλη της ερευνητικής ομάδας των ανασκαφών του Αμορίου ώστε να παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών τους. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να προωθήσει τον διάλογο και με άλλους μελετητές του Βυζαντίου που αντιμετωπίζουν παρόμοια ιστοριογραφικά και αρχαιολογικά ερωτήματα. Στο κέντρο μιας τέτοιας συζήτησης τίθενται οι προκλήσεις της βυζαντινής ιστορικής αρχαιολογίας αλλά και η καλύτερη κατανόηση της περιόδου μεταξύ του 7ου και του 11ου αι. Ξεχωρίζει το ερώτημα της εξέλιξη της βυζαντινής πολεοδομίας με το σχηματισμό «νέων» ή ανανεωμένων αστικών κέντρων που λειτούργησαν ως επαρχιακές πρωτεύουσες και σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσαν τον πηρύνα του νέου θεματικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, στην διάρκειας δυο ημερών θεματική επιστημονική συνάντηση θα εξεταστούν ερωτήματα σχετικά με τον υλικό πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, την αρχαιολογία του τοπίου, τις ιστορικές πηγές και πολλά άλλα που αφορούν τις πόλεις της Μέσης Βυζαντινής περιόδου.

Όλες οι παρουσιάσεις και συζητήσεις της συνάντησης θα είναι στα Aγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες: http://amoriumurbarch.blogspot.de/2016/11/workshop-amorium-provincial-capital-in.html
Σελίδα facebook: https://www.facebook.com/events/1187810117975764/

Πρόγραμμα (PDF 424KB)