Διάλεξη απο την Marietta Ortega με θέμα «Ο καιρός το νερό και η γνώση: ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή στην Ισλούγκα, Βόρεια Χιλή»

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ ξεκινά τον κύκλο Διαλέξεων της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018.

Η πρώτη διάλεξη έχει θέμα: Ο καιρός το νερό και η γνώση: ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή στην Ισλούγκα, Βόρεια Χιλή και θα γίνει από την χιλιανή καθηγήτρια Marietta Ortega Perrier.

Η διάλεξη αναλύει την ανταπόκριση των πληθυσμών που ζούν στην περιοχή Ισλούγκα στο πιο βόρειο κομμάτι της Χιλής στις Άνδεις. Αποτελούν απογόνους των ντόπιων ιθαγενών Αϋμάρα που ανήκαν στα Βασίλεια Αϋμάρα των Άνδεων πριν την κατάκτησή τους από τους Ισπανούς. Είναι βοσκοί προβατοκαμήλων (λάμα) και αλπακά και ζουν σε απόμακρες ορεινές περιοχές με δύσβατους δρόμους και διατήρησαν απαράλλακτο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής αιώνων μέχρι  τη δεκαετία του 1980. Ως βοσκοί και αγρότες στοιχειώδους διατροφικής συντήρησης εξαρτώνταν από το νερό για την διαβίωσή τους. Κατάφερναν να  κρατήσουν την καλλιέργεια των γόνιμων λιβαδιών τους με την εξασφάλιση παροχής νερού από πηγές και ποτάμια καθώς και βροχοπτώσεις που θεωρούσαν ότι εξασφάλιζαν με τις τελετές επικλήσεων. Μέσα στο πλαίσιο της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τον εθνογράφο να μελετά την πρόσληψη και τη γνώση της κλιματικής αλλαγής από τέτοιες αυτόχθονες ομάδες. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η πολιτική διάσταση. Η διάλεξη θα αναφερθεί και στις επιπτώσεις του νόμου της δικτατορίας του Πινοσέ για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων τη δεκαετία του 1980 σε αυτές τις απομονωμένες ιθαγενείς κοινότητες.

 

Η Marietta Ortega Perrier, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταραπακά της Χιλής, είναι κοινωνική ανθρωπολόγος με ειδίκευση στις κοινότητες των Άνδεων και ιδιαίτερα στους ιθαγενείς Αϋμάρα όπου διεξάγει έρευνα πεδίου από τη δεκαετία του 1980. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, τη διδακτορική  της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, Αγγλία, και μεταδιδακτορικη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ΗΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Ταραπακά (Αρίκα, Χιλή), Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ταραπακά και είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της Χιλής. Είναι μητέρα τριών ενήλικων παιδιών.

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, ώρα 20.30,

Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ/ΙΤΕ,  Νικηφόρου Φωκά 126-130, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο