ΕΚΘΕΣΗ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 16ΟΣ -19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

Tο Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ διοργανώνει την έκθεση ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (16ος-19ος αι.). Η έκθεση βασίζεται στα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Ρωσικές εικόνες στην Ελλάδα 15ος-αρχές 20ου αι.» που εκπονήθηκε από το ΙΜΣ-ΙΤΕ από το 2012 έως το 2015, με κύρια ερευνήτρια τη Γιουλιάνα Μπόιτσεβα.

Η έκθεση αναδεικνύει τους βασικούς διαύλους μεταφοράς εικόνων από την Ρωσία στα Βαλκάνια, τις ιδιαιτερότητες της υποδοχής τους στο ελληνικό χώρο και τα πιο χαρακτηριστικά εικονογραφικά θέματα. Τα αντικείμενα προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα, το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Κεφαλονιάς, το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, τη Νέα Μονή Χίου και τη Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου Τρικάλων. Τέσσερεις εικόνες είναι από ναούς, στους οποίους είχαν εξ αρχής  αφιερωθεί: μία εικόνα από το τέμπλο του μητροπολιτικού ναού των Ταξιαρχών στη Χώρα της Τήνου, μία από τις δεσποτικές εικόνες του Αγίου Γεωργίου Πολιτείας στην Καστοριά, και δύο εικόνες από την Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας στην πόλη της Κέρκυρας.

Ο επιστημονικός κατάλογος ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (16ος-19ος αι.) που συνοδεύει την έκθεση αποτελεί  συνέκδοση του ΙΜΣ-ΙΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη και εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017  από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Γιουλιάνα Μπόιτσεβα, συνεργαζόμενη ερευνήτρια ΙΜΣ-ΙΤΕ
Αναστασία Δρανδάκη, επιμελήτρια της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

11/12/2017, 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

14/12/2017 - 11/02/2018

https://www.benaki.gr/index.php?option=com_events&view=event&id=5390&lang=el&type=1