Διάλεξη της Παναγιώτας Μήνη με θέμα «Η Ελλάδα του Θόδωρου Αγγελόπουλου»

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ σας καλεί στη διάλεξη της Παναγιώτας Μήνη με θέμα «Η Ελλάδα του Θόδωρου Αγγελόπουλου»

 

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου και ώρα 20.45
Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο

Σε μια συνέντευξη το 2008 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δήλωσε: "'Έκανα τις πρώτες ταινίες μου (Αναπαράσταση, Μέρες του 36, και Θίασος) για να καταλάβω την Ελλάδα. (...)  Ναι. Την έμαθα σχεδόν χωριό-χωριό κάνοντας ρεπεράζ για τις ταινίες μου. Μέχρι τότε δεν τη γνώριζα καθόλου. Ήμουν παιδί του άστεως και των καυσαερίων. Ξεκίνησα τα ταξίδια μου στην 'μέσα ' Ελλάδα με την Αναπαράσταση. (...). Αυτό το ταξίδι μου στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμα."

Οι μελετητές του Αγγελόπουλου έχουν εντοπίσει πολλά χαρακτηριστικά αυτής της 'άλλης Ελλάδας' του σκηνοθέτη. Έχουν μιλήσει για τη βροχή, τη συννεφιά, τα μουντά τοπία, τις αγροτικές περιοχές και τα σύνορα. Έχοντας τις παρατηρήσεις τους ως σημείο εκκίνησης, η  ομιλία θα εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή την Ελλάδα που δημιούργησε ο Αγγελόπουλος, προσπαθώντας να απαντήσει σε σειρά ερωτήματα. Πού τοποθέτησε ο σκηνοθέτης τις ιστορίες του και πού τις γύρισε; Τι είδους ανθρώπους επέλεξε να δείξει; Ποιες πλευρές της ζωής αποτύπωσε; Τι αποτέλεσμα είχαν οι επιλογές του; Η διερεύνηση αυτών των απαντήσεων μπορεί ίσως βοηθήσει να κατανοήσουμε τόσο το έργο του σκηνοθέτη όσο και τον τόπο και τον εαυτό μας καλύτερα.