ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νέο του κτήριο "Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών στον Πολιτισμό: Στέλιος Ορφανουδάκης" εγκαινίασε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Μακρύ Στενό της παλαιάς πόλης του Ρεθύμνου. Το κτήριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Ρεθυμνιώτη επιστήμονα Στέλιου Ορφανουδάκη, Καθηγητή της Πληροφορικής και Προέδρου του ΙΤΕ.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας,  Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Καθηγητής κ. Βασίλης Κουλαϊδής,  ο οποίος διάβασε χαιρετισμό της υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου, που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω έκτακτων υποχρεώσεων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνι-στικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης,  η Νομάρχης Ηρακλείου, κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο Νομάρχης Ρεθύμνης,  κ. Γιώργης Παπαδάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου,  κ. Γιώργος Μαρινάκης και πλήθος κόσμου από το Πανεπιστήμιο, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Την ανακαίνιση του κτηρίου, που συνδυάζει το σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις, χρηματοδότησε εξολοκλήρου η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ τις εργασίες επέβλεψε η Τεχνική Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε μέρος της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.

Την τελετή άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής κ. Βασίλης Δουγαλής με χαιρετισμό του και στη συνέχεια ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, καθηγητής κ. Χρήστος Χατζηιωσήφ, παρουσίασε τις εργασίες του ΙΜΣ/ΙΤΕ κατά τη διάρκεια των 25 ετών λειτουργίας του,  την προσφορά του στην εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών, και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων εγκαινιάσθηκε  έκθεση του ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη με τίτλο: Ζωγραφική για Βιβλία.  Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις  των εγκαινίων έκλεισαν με μουσική και τραγούδια από την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου που παρουσιάστηκαν με ευαισθησία  από τη Μάρθα Μαυροειδή και το Μεσογειακό Κουαρτέτο που τη συνόδεψε.