Διάλεξη του M. Şükrü Hanioğlu με θέμα «Οι Κρητικοί Νεότουρκοι: η Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο και οι οργανώσεις της στην Κρήτη»

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ σας καλεί στη διάλεξη του M. Şükrü Hanioğlu

με θέμα The Cretan Young Turks: The Committee of Union and Progress and its Branches in Crete

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου, ώρα 20.30

Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο

Αφίσα

Διάλεξη του M. Şükrü Hanioğlu, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πρίνστον, με θέμα «Οι Κρητικοί Νεότουρκοι: η Επιτροπή  για την Ένωση και την Πρόοδο και οι οργανώσεις της στην Κρήτη»

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη του καθηγητή Σουκρού Χανίογλου με τίτλο «Οι Κρητικοί Νεότουρκοι: η Επιτροπή  για την Ένωση και την Πρόοδο και οι οργανώσεις της στην Κρήτη». Ο δρ Hanioğlu είναι καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής ιστορίας στο τμήμα Μεσανατολικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Princeton στις ΗΠΑ, και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες από τη δεκαετία του 1980 κ.ε. σχετικά με την ιστορία της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των πρώτων χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Έχει γράψει σημαντικές μελέτες για τους κύκλους των Νεότουρκων, ενώ είναι συγγραφέας δύο σημαντικών πρόσφατων βιβλίων, μιας Σύντομης Ιστορίας της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιας βιογραφίας του Κεμάλ Ατατούρκ. Η διάλεξή του θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Χανίογλου θα εξετάσει τις δραστηριότητες των αντιπάλων της αυταρχικής πολιτικής του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ Β΄ στην Κρήτη, εστιάζοντας στη δράση τους ανάμεσα στο 1906 και στην επανάσταση των Νεότουρκων το 1908. Μέλη της μορφωμένης  μουσουλμανικής ελίτ της Κρήτης ήταν εξαιρετικά δεκτικοί στην προπαγάνδα των Νεότουρκων, με αποτέλεσμα το νησί να γίνει ένα από τα κέντρα της αντι-Χαμιτικής δράσης και δημοσίευσης αντιπολιτευτικού υλικού. Στην ανακοίνωση θα παρουσιαστούν λεπτομερώς οι δραστηριότητες του τμήματος Χανίων της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου, η οποία πραγματοποίησε την Επανάσταση των Νεότουρκων το 1908, καθώς και των συμπαθούντων τους Νεότουρκους στο Ηράκλειο. Επίσης θα αναλυθεί η δημοσίευση της εφημερίδας Φωνή της Κρήτης (Sada-yı Girid) και θα επιχειρηθεί να τοποθετηθούν οι αντι-χαμιτικές δραστηριότητες της Κρήτης στα ευρύτερα συμφραζόμενα του νεοτουρκικού κινήματος στις πρώην Οθωμανικές επαρχίες και περιοχές που απολάμβαναν εκτεταμένη αυτονομία.