Διάλεξη της Κλεονίκης Αλεξοπούλου με θέμα «Αποικιακά κράτη, δημοσιονομικά κι εργασιακά καθεστώτα στην Πορτογαλική Αφρική 1850-1975»

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ
σας καλεί στη διάλεξη της Κλεονίκης Αλεξοπούλου με θέμα
Αποικιακά κράτη, δημοσιονομικά κι εργασιακά καθεστώτα στην Πορτογαλική Αφρική 1850-1975

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου, ώρα 20.30

Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο

Αφίσα

 

Διάλεξη της Κλεονίκης Αλεξοπούλου, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, με θέμα «Αποικιακά κράτη, δημοσιονομικά κι εργασιακά καθεστώτα στην Πορτογαλική Αφρική 1850-1975»

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη της δρ. Κλεονίκης Αλεξοπούλου με τίτλο «Αποικιακά κράτη, δημοσιονομικά κι εργασιακά καθεστώτα στην Πορτογαλική Αφρική 1850-1975». Η κ. Αλεξοπούλου εκπόνησε τη διατριβή της σχετικά με τις αποικίες της Πορτογαλίας στην Αφρική στο πανεπιστήμιο του Βαχενίγκεν (Ολλανδία), και εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Tübingen (Γερμανία), στον τομέα της οικονομικής ιστορίας. Η διάλεξή της θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα.

Η διάλεξη της κ.Αλεξοπούλου αφορά τη διαμόρφωση αποικιακών κρατών και τους μετασχηματισμούς των δημοσιονομικών κι εργασιακών συστημάτων στη Μοζαμβίκη και την Ανγκόλα από την εποχή της κατάκτησής τους από τους Πορτογάλους μέχρι την ανεξαρτητοποίηση των αποικιών μετά από έναν μακροχρόνιο πόλεμο στις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Πώς μια «εύθραυστη» και μη εκβιομηχανισμένη ιμπεριαλιστική δύναμη, όπως η Πορτογαλία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, κατάφερε να διατηρήσει τους εμπορικούς σταθμούς της, να καταλάβει αφρικανικά εδάφη, να εγκαταστήσει μηχανισμούς συλλογής φόρων, να προωθήσει τον εκχρηματισμό της οικονομίας και να επενδύσει σε διοίκηση και υποδομές; Ποιες ήταν οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των πιο σημαντικών Αφρικανικών αποικιών που υπάγονταν στην εξουσία της Λισαβόνας και τί τις ξεχώριζε από τις Βρετανικές αποικίες ως προς την εξέλιξη των δημοσιονομικών συστημάτων; Κατά πόσο επηρέασαν οι καθεστωτικές αλλαγές στη μητρόπολη και πώς συνέβαλαν οι εκάστοτε τοπικές συνθήκες; Σε ποιο βαθμό τελικά μπορούν να θεωρηθούν εκμεταλλευτικές, «μινιμαλιστικές» ή αναπτυξιακές οι φορολογικές κι επενδυτικές πολιτικές της Πορτογαλικής αποικιοκρατίας στις διαφορετικές φάσεις της;

Η δρ Αλεξοπούλου θα ισχυριστεί ότι, ακριβώς επειδή η Πορτογαλία ήταν σχετικά ανίσχυρη με οικονομικούς και διπλωματικούς όρους, θεσμοποίησε την άμεση, μη προοδευτική φορολόγηση των ιθαγενών Αφρικανών, καθώς και την καταναγκαστική εργασία, μετανάστευση και στρατολόγηση. Η Πορτογαλία κατάφερε να αποκτήσει το «μονοπώλιο της βίας» και να διατηρήσει τις αποικίες της μέχρι και τα μέσα του '70, χρησιμοποιώντας δημοσιονομικά καθεστώτα που δεν επέτρεψαν την ανάδυση κρατών πρόνοιας, ακόμα και στην περίοδο της παγκόσμιας μεταπολεμικής οικονομικής άνθησης.