Σοφία Κατόπη, Δρ. Ιστορίας Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης «Λότζια - Μουσείο - Δημαρχείο: Οι περιπέτειες ενός βενετικού κτιρίου στον 20ο αιώνα»

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ σας καλεί στη διάλεξη της Σοφίας Κατόπη με θέμα Λότζια - Μουσείο - Δημαρχείο: οι περιπέτειες ενός βενετικού κτιρίου στον 20ο αιώνα

Πέμπτη, 28 Μαρτίου,  ώρα 20.30
Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο

(παρακαλούμε δείτε την αφίσα της εκδήλωσης)

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί η αντιφατική υποδοχή της βενετικής λότζιας του Χάνδακα (σημερινού Ηρακλείου) από τα πρώτα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) ως τα τέλη του 20ού αιώνα. Θα αναλυθούν οι διάφορες προσπάθειες αναστήλωσης του κτιρίου, οι περισσότερες εκ των οποίων οδήγησαν στη σταδιακή κατεδάφισή του που ολοκληρώθηκε στο Μεσοπόλεμο και οι προσπάθειες ανακατασκευής του που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 και ολοκληρώθηκαν το 1987. Τέλος, θα επιχειρηθεί η ένταξη των περιπετειών του βενετικού μνημείου στα ιστορικά συμφραζόμενα του 20ου αιώνα και στο γενικότερο θέμα της αντιμετώπισης των δυτικοευρωπαϊκών μνημείων της Κρήτης από το ελληνικό κράτος.