ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΥΒΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΥΒΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

Μία Ελληνο-Νορβηγική έκθεση φωτογραφιών αφηγείται Tη ζωή κατά μήκος του Νείλου: Από μια μεσαιωνική επισκοπή και ένα οθωμανικό φρούριο στο παρελθόν σε μουσουλμανικά μνημεία και αμφιλεγόμενα φράγματα στο παρόν

Δελτίο τύπου (PDF)

Εγκαίνια: Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 16 - 27 Μαΐου 2012

Διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 130
Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφιών των αρχαιολόγων Αλέξανδρου Τσάκου και Henriette Hafsaas-Tsakos, συντρόφους στη ζωή και τη δουλειά, οι οποίοι εργάστηκαν, ταξίδεψαν και έζησαν στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια.

Το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου 2011, αλλά όλες οι φωτογραφίες της έκθεσης βγήκαν σε αυτό που είναι ακόμα σήμερα το κράτος του Σουδάν - και κυρίως το βόρειο τμήμα του, δηλαδή η Νουβία, όπως ήταν γνωστό κατά το Μεσαίωνα το τμήμα της Κοιλάδας του Νείλου από το Χαρτούμ στο Σουδάν ως το Ασουάν στην Αίγυπτο. Οι φωτογραφίες δείχνουν ιστορικά μνημεία, όπως πυραμίδες και ναούς από την παγανιστική περίοδο, εκκλησίες από τη χριστιανική περίοδο, καθώς και τα χαρακτηριστικότερα δημιουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής στο Σουδάν, όπως τα τζαμιά και οι κουμπέδες (ταφικά μνημεία). Ενα σημαντικό τμήμα της έκθεσης επικεντρώνεται σε μερικές μοναδικές φωτογραφίες από τον Τέταρτο Καταρράκτη του Νείλου, που πλημμύρισε όταν το αμφιλεγόμενο Φράγμα Μαράουϊ εγκαινιάστηκε το 2009 και 173 χιλιόμετρα της Μέσης Κοιλάδας του Νείλου εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό.
Το γεγονός ότι η οθωμανική ιστορία και πολιτισμός μελετώνται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, οδήγησαν στη σκέψη να εμπλουτιστεί η έκθεση με φωτογραφίες και κείμενα που περιγράφουν το νοτιώτερο σύνορο της θωμανικής Αυτοκρατορίας, το νησί του Σάι στο Νείλο. Εκεί το ζευγάρι των αρχαιολόγων διεξάγει έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο όπου εντοπίζεται ακόμα μια μεσαιωνική εκκλησία, κοντά στο οθωμανικό φρούριο του νησιού που κτίστηκε πάνω στα ερείπια του φρουρίου της μεσαιωνικής, χριστιανικής περιόδου.

Τέλος, βαρύτητα δίνεται στη γνωριμία μέσω της έκθεσης με την εμπειρία της ζωής κατά μήκος του Νείλου.
Η έκθεση στήθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη στη Αθήνα, μετά από πρόταση στις επιμελήτριες Μίνα Μωραΐτου και Άννα Μπαλιάν από την εικαστικό Ειρήνη Γκόνου, η οποία «έχοντας παρακολουθήσει το διαδικτυακό μας χώρο σχετικά με τη δουλειά μας επί της
Μεσαιωνικής περιόδου στο νησί του Σάι (http://medievalsaiproject.wordpress.com/), κανόνισε την πρώτη μας συνάντηση με τις επιμελήτριες του Μουσείου», θυμάται ο Αλέξανδρος Τσάκος.
Το Μουσείο Μπενάκη επέλεξε να φιλοξενήσει την έκθεση με τις φωτογραφίες του Αλέξανδρου Τσάκου
και της Henriete Hafsaas-Tsakos με στόχο να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τον ξεχωριστό αυτό τόπο - ένα σταυροδρόμι του Ισλάμ και του Χριστιανισμού στο αφρικανικό τοπίο του Νείλου.
«Η έκθεση στο Μπενάκη περιλάμβανε περισσότερες από 80 φωτογραφίες, αλλά στο Ρέθυμνο ταξίδεψε μια μικρότερη αλλά αντιπροσωπευτική των θεμάτων της αρχικής έκθεσης επιλογή.», ομολογεί η
Henriette Hafsaas-Tsakos. Και συμπληρώνει: «Μια προθήκη είναι αφιερωμένη στις αρχαιολογικές μας έρευνες στο νησί του Σάι, έρευνες που συνδέουν τη μεσαιωνική περίοδο μα την επακόλουθη οθωμανική κατοχή».

Η έκθεση βρήκε θετική απόκριση στο κοινό της Αθήνας κι έτσι κι άλλοι χώροι - στην Ελλάδα, το Σουδάν, την Αίγυπτο και τη Νορβηγία - έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν τις φωτογραφίες. Η αρχή γίνεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο.

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών που προγραμματικά μελετά και παρουσιάζει τον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών της Ανατολής και της Μεσογείου ενέταξε με ενθουσιασμό την έκθεση αυτή για τον πολιτισμό μιας μακρινής ενδοχώρας στα σύνορα του μεσογειακού και του αφρικάνικού κόσμου.

Η έκθεση στο Ρέθυμνο γίνεται με οικονομική υποστήριξη από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, από τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Νορβηγικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, από το ελληνικό παράρτημα της νορβηγικής εταιρείας YARA, από την Ελληνική Πρεσβεία στο Σουδάν και από την Οργάνωση για Ελληνο-Νορβηγική Συνεργασία στον Πολιτισμό και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Φωτογραφίες, κείμενα και διάταξη: Αλέξανδρος Τσάκος και Henriette Hafsaas-Tsakos

Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Τσάκος και Henriette Hafsaas-Tsakos
Συντονισμός: Αντώνης Ξυδιανός

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 16 Μαΐου στις 20:30 όπου θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη ομιλία από τον Αλέξανδρο Τσάκο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου και οι δημιουργοί θα είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια για να κάνουν γνωστή τη Νουβία στους επισκέπτες.

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά από τις 11:00 ως τις 14:00 κι από τις 18:00 ως τις 21:00.
Επικοινωνία: Γεωργία Παπαδάκη, gaia[at]ims.forth.gr