Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Κ. Ιωάννου, Belisario Corenzio. Η ζωή και το έργο του.

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012, 19:30

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας

Εκδότες: Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας - Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ - Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Αντικείμενο του βιβλίου αποτελεί η ζωή και το έργο του ζωγράφου Βελισσάριου Κορένσιου (Belisario Corenzio, 1558-1646). Ο καλλιτέχνης, γεννημένος στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, έδρασε στην ιταλική χερσόνησο, στη Βενετία, τη Ρώμη, κατεξοχήν στην ισπανοκρατούμενη Νάπολη, όπου και άφησε μια εξαιρετικά εκτεταμένη παραγωγή, αποτελούμενη από νωπογραφικά σύνολα, ελαιογραφίες και σχέδια. Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στην ευόδωση των σχεδίων των Ισπανών Βασιλέων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η υποστήριξη τόσο της ισπανικής Αυλής όσο και των κυριότερων θρησκευτικών ταγμάτων της πόλης, του επέτρεψε την ανάληψη και την εκτέλεση ενός μεγάλου αριθμού παραγγελιών για ευρείς ζωγραφικούς κύκλους, μεταξύ άλλων, στο Ανάκτορο της Νάπολης, στο Ενεχυροδανειστήριο, το δικαστικό μέγαρο της πόλης, σε μέγαρα ευγενών, όπως και στις εκκλησίες των ιησουιτών, των θεατίνων, των βενεδικτίνων, των ορατοριανών κ.ά. Με το έργο του αυτό, o «Belisario» -όπως ήταν γνωστός στην εποχή του-, συνέβαλε σημαντικά στην εδραίωση της ζωγραφικής της Αντιμεταρρύθμισης και στη διαμόρφωση της ναπολιτάνικης σχολής ζωγραφικής. Ο πολυτάραχος βίος του απέκτησε κατά τους 17ο και 18ο αιώνα διαστάσεις θρύλου, ενώ στον 19ο αιώνα, οι βιογραφίες του καλλιτέχνη ενέπνευσαν τη συγγραφή διηγημάτων και θεατρικού δράµατος, μέχρι και τη σύνθεση μιας όπερας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο εξετάζονται βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του ζωγράφου, η κριτική υποδοχή του έργου του και το ζήτημα του εργαστηρίου του. Στο δεύτερο παρουσιάζεται ένας τεκμηριωμένος και επαρκώς εικονογραφημένος κατάλογος των έργων του ζωγράφου. Σε παράρτημα εκδίδονται έγγραφα που αφορούν στον βίο και την πολιτεία του Belisario και δημοσιεύεται ένα ανθολόγιο κειμένων με κρίσεις για το έργο του διατυπωμένες από τους σύγχρονούς του συγγραφείς μέχρι και τους μελετητές του 20ού αιώνα.

DELTIO_TYPOU_Corenzio.doc (doc 28KB)

Invitation (pdf 141KB)