Διάλεξη του Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου με θέμα «Οι τελευταίοι ολυμπιονίκες: αρχαιοπρεπείς αγώνες και χριστιανικές αντιδράσεις»

Διάλεξη του Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Paris I - Σορβόννη, με θέμα «Οι τελευταίοι ολυμπιονίκες: αρχαιοπρεπείς αγώνες και χριστιανικές αντιδράσεις»

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη του Δρ Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου με τίτλο «Οι τελευταίοι ολυμπιονίκες: αρχαιοπρεπείς αγώνες και χριστιανικές αντιδράσεις». Ο κ. Θεοδωρακόπουλος σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι «Η αγιότητα και ο πόλεμος στη βυζαντινή εποχή (πρώτο μισό του 4ου – πρώτο μισό του 11ου αιώνα». Έχει διδάξει μαθήματα βυζαντινής ιστορίας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών και μαθήματα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την αξιοποίηση τόσο φιλολογικών όσο και αρχαιολογικών τεκμηρίων και έχει λάβει μέρος σε διεθνή επιστημονικά Συνέδρια. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν κυρίως σε θέματα αγιολογίας, κοινωνικής ιστορίας και ιστορίας των νοοτροπιών.

Σκοπός της παρουσίασης του κ. Θεοδωρακόπουλου είναι η ανάλυση τη στάση της χριστιανικής κοινωνίας κατά την Ύστερη Αρχαιότητα απέναντι στην πιο διάσημη αρχαία αθλητική εκδήλωση, τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι εν λόγω αγώνες δεν καταργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία το 393, με την απαγόρευση της τέλεσής τους στην Ολυμπία, επειδή ήδη κατά την προηγούμενη περίοδο διεξάγονταν και σε άλλες περιοχές που είχαν αγοράσει τα δικαιώματα από τους κατοίκους της Ολυμπίας, με πιο γνωστή την Αντιόχεια. Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα συνεχίσουν λοιπόν να αποτελούν, όπως και άλλες αρχαίες εορτές, ένα φαινόμενο του αστικού τρόπου ζωής ως τον 6ο αι. μ.Χ., οπότε και θα σβήσουν μαζί με την αρχαία πόλιν.

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19:00
Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ