Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Έχει αποδελτιωθεί ολόκληρος ο διαθέσιμος ημερήσιος και περιοδικός Τύπος, καθώς και όλα τα ετήσια ελληνικά Ημερολόγια του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, έχουν αποδελτιωθεί περίπου 3.500 ετήσιοι τόμοι εφημερίδων σε 300.000 περίπου δελτία και έχουν φωτογραφηθεί και ταξινομηθεί σε 253 ντοσιέ πάνω από 15.000 άρθρα. Επίσης, ολοκληρώθηκε η φωτογράφηση δυσεύρετων θεατρικών έργων, χειρογράφων, προλόγων από σπάνιες εκδόσεις και πολύτιμων θεατρικών περιοδικών. Ειδικότερα, το αρχείο διαθέτει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 1000 θεατρικά έργα και πάνω από 220 προλόγους. Στο αρχείο επίσης, συγκαταλέγεται ένας αριθμός θεατρικών προγραμμάτων του 20ού αιώνα και συνεχίζεται ο εμπλουτισμός του. Τέλος, διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό διδακτορικών διατριβών που έχουν εκπονηθεί σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, στην επιστημονική περιοχή της Ιστορίας του Νεοελληνικού θεάτρου. Το αρχείο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την θεατρολογική κοινότητα και στο υλικό του έχουν στηριχτεί πλήθος από επιστημονικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές.


Ηλεκτρονική επεξεργασία του υλικού

Το υλικό στο σύνολό του αξιοποιείται στην οργάνωση ηλεκτρονικού αρχείου Ημερολογίου περιοδειών και καθημερινών παραστάσεων των ελληνικών θιάσων στα αστικά κέντρα της ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος του προγράμματος είναι η επέκταση στο μέλλον και τριών ακόμα ηλεκτρονικών ευρετηρίων:

Α. Μητρώο των Ελλήνων ηθοποιών από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού.

Β. Μητρώο συγγραφικής και μεταφραστικής δραστηριότητας στο χώρο του θεάτρου από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού.

Γ. Τοπογραφικός άτλαντας θεατρικών κτιρίων και υπαίθριων χώρων παραστάσεων.


Υπηρεσίες

Ο Δ. Αλεξιάδης ως Ροβέρδος στη γαλλική διασκευή των Ληστών του Σίλλερ Η πρόσβαση στο αρχείο της Ιστορίας του Νεοελληνικού θεάτρου γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χρήση του αρχείου είναι:
α) μία αίτηση (που συμπληρώνεται στο Ι.Μ.Σ.)
β) μία συστατική επιστολή ή βεβαίωση για την ιδιότητα του ενδιαφερόμενου και την επιστημονική περιοχή που θέλει να ερευνήσει.