Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Μαρία Ε. Φραγκοπούλου

Βοηθός Έρευνας - Συντονισμός & Διαχείριση Προγραμμάτων
Κέντρο Ιστορίας της Τέχνης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»

Η Μαρία Ε. Φραγκοπούλου είναι ιστορικός τέχνης και εικαστικός με εργασία κυρίως στον τομέα της ζωγραφικής, της εικονογράφησης και της φωτογραφίας. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Ρέθυμνο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία των διακοσμητικών τεχνών από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στο εξειδικευμένο σε αυτό τον τομέα Bard Graduate Center. Έχει λάβει υποτροφίες, αριστείες και ταξιδιωτικές επιχορηγήσεις έρευνας και η μεταπτυχιακή της διατριβή πάνω στην Cassetta Farnese (The Farnese Casket: A Study in Humanist Patronage and Iconography in Sixteenth-century Rome) διακρίθηκε λαμβάνοντας το Clive Wainwright Thesis Award ως καλύτερη διατριβή του έτους 2002.

Έχει εμπειρία πάνω στη βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα και έρευνα πεδίου, στη διοικητική υποστήριξη ιδρυμάτων τέχνης, στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων τέχνης, καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης. Έχει εργαστεί για μουσεία τέχνης (όπως το Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο), ερευνητικά ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και γκαλερί έργων τέχνης (όπως η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στην Αθήνα). Το 2013 έλαβε επιχορήγηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ (NSFR, ESIF) για να αναπτύξει το έργο της ως εικαστικός.

Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την τέχνη της ιταλικής αναγέννησης, τις διακοσμητικές τέχνες, τη σύγχρονη τέχνη, το σχέδιο, την εικονογράφηση και τη φωτογραφία.

Μιλάει άριστα ελληνικά και αγγλικά και διαβάζει γαλλικά. Στα προσόντα της περιλαμβάνεται το σχέδιο, η εικονογράφηση, η αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία, η επεξεργασία εικόνων και ψηφιακές εφαρμογές, και έχει εμπειρία σε διάφορα προγράμματα υπολογιστών και βάσεις δεδομένων.

Στο ΙΜΣ, συνεργάζεται στενά με τους επιστημονικούς υπευθύνους των ERC έργων παρέχοντας υποστήριξη σε ερευνητικές δραστηριότητες και κυρίως στον συντονισμό και την διαχείριση των προγραμμάτων.