Διάλεξη του Jesse Obert με θέμα "Violence and State Formation on Crete in the Age of Hoplite Warfare, c. 700-400"

Αυτή η ομιλία παρουσιάζει τη διδακτορική διατριβή του Jesse Obert, η οποία διερευνά τη σχέση μεταξύ πολέμου και πολιτικής στην Κρήτη μεταξύ περίπου 700 και 400 π.Χ. Οι πρώτες ελληνικές πόλεις-κράτη αναπτύχθηκαν  στην Κρήτη πιθανότατα αυτήν την περίοδο και οι Κρήτες επινόησαν πολλές στρατιωτικές τεχνικές και τεχνολογίες που αποτέλεσαν χαρακτηριστικά στοιχεία του αρχαίου μεσογειακού πολέμου. Υποστηρίζω ότι τα στοιχεία για τον κρητικό πόλεμο αντικατοπτρίζουν περισσότερο την ιδεολογία της ελίτ παρά την πραγματική διακρατική βία. Αυτή η ιδεολογία άλλαξε και προσαρμόστηκε καθώς οι νέες οικονομικές τεχνολογίες και οι πολιτικοί θεσμοί άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι Κρήτες οργάνωσαν τις κοινότητές τους. Ο Κρητικός πόλεμος είχε τρεις διακριτές φάσεις: μια ανοιχτή και συνεργατική φάση, μια περιορισμένη και ατομικιστική φάση και μια ρυθμισμένη και προσανατολισμένη στον πλούτο φάση. Σε όλες αυτές τις φάσεις, οι κρητικές ελίτ μονοπωλούσαν και οικειοποιήθηκαν την οργανωμένη βία ως μηχανισμό δημιουργίας ταυτότητας. Αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις για την αρχαία ελληνική ιστορία και την κατανόηση των ρόλων της βίας και των βίαιων παραγόντων στην ανάπτυξη αυτών των κοινοτήτων.

Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα θα πραγματοποιηθεί στον Αίθουσα Συσκέψεων (Καλός Οντάς) του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 12:00 μ.μ. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 7 άτομα, με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων. 

Δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης καθώς και live streaming από τα παρακάτω link.

Εγγραφείτε εδώ

Μετά την εγγραφή σας, θα λάβετε email επιβεβαίωσης με σχετικές πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στη διάλεξη.
Επισκεφτείτε ξανά την υπάρχουσα ανακοίνωση κατά την έναρξη της διάλεξης για τον σύνδεσμο live streaming στο Youtube σε περίπτωση που η εφαρμογή τηλεδιασκέψεων έχει φτάσει το ανώτατο όριο συμμετεχόντων.

Youtube live streaming