Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Ελένη Κυραμαργιού

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια
Τομέας Μεσογειακής και Παγκόσμιας Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας

Η Ελένη Κυραμαργιού είναι ιστορικός και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών όπου ασχολείται με την Ιστορία της Ναυπηγοκατασκευαστικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά τον 20ό αιώνα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ARCHERS που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αποφοίτησε το 2002 από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του 2007 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία», του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Οκτώβριο του 2015 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα την οικιστική και κοινωνική συγκρότηση του συνοικισμού της Δραπετσώνας από το 1922 έως το 1967.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και υπήρξε συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά: Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης», που υλοποιήθηκε από  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η ερευνά της εστιάζει σε θέματα προσφυγικής εγκατάστασης και βιομηχανικής ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις