Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Αστικός εκσυγχρονισμός και νεοελληνικό θέατρο: Η υποδοχή του Ρεαλισμού από τον 19ο αιώνα ώς τη Μικρασιατική Καταστροφή

Αστικός εκσυγχρονισμός και νεοελληνικό θέατρο: Η υποδοχή του Ρεαλισμού από τον 19ο αιώνα ώς τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η πρόσληψη της ευρύτερης ευρωπαϊκής ρεαλιστικής παράδοσης, από τον συμβατικό αστικό ρεαλισμό των μέσων του 19ου αιώνα ως τον μαχητικό αντικομφορμιστικό Νατουραλισμό, ανήκει στη 'βασική έρευνα' και αποτελεί ένα desideratum της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου. Το θέμα έχει εντοπιστεί από παλιά αλλά δεν έχει γίνει ακόμα αντικείμενο συστηματικής μελέτης κυρίως λόγω του όγκου του υλικού.

Ερευνητική Πράξη: ΚΡΗΠΙΣ, στο Πλαίσιο της Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων
Επιστημονικός Υπεύθυνος Τομέα Θεάτρου: Αντώνης Γλυτζουρής
Συντονίστρια ομάδας: Κωνσταντίνα Γεωργιάδη
Ερευνητική Ομάδα: Αντώνης Γλυτζουρής, Κωνσταντίνα Γεωργιάδη, Μαρία Μαυρογένη, Αγγελική Μπιχάκη

Η πρόσληψη της ευρύτερης ευρωπαϊκής ρεαλιστικής παράδοσης, από τον συμβατικό αστικό ρεαλισμό των μέσων του 19ου αιώνα ως τον μαχητικό αντικομφορμιστικό Νατουραλισμό, ανήκει στη 'βασική έρευνα' και αποτελεί ένα desideratum της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου. Το θέμα έχει εντοπιστεί από παλιά αλλά δεν έχει γίνει ακόμα αντικείμενο συστηματικής μελέτης κυρίως λόγω του όγκου του υλικού.Το ζήτημα συνδέεται με τις σοβαρές εκκρεμότητες στην παράδοση του 'αστικού δράματος' που κληροδότησε η πρόσληψη του Διαφωτισμού ˙ και αφορά στο ακανθώδες αλλά κομβικό πρόβλημα του βαθμού αφομοίωσης των ρεαλιστικών καλλιτεχνικών συμβάσεων και της καλλιέργειάς τους στην ελληνική δραματουργία και σκηνική πράξη του 19ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 20ού. Κοντολογίς, το προτεινόμενο πρόγραμμα στοχεύει να εξετάσει τη ρεαλιστική αναπαράσταση της νεοελληνικής κοινωνίας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα όριά της.


Προϊόντα του προγράμματος

α. Τρεις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: α) μεταφραστικής και πρωτότυπης συγγραφικής και εκδοτικής δραστηριότητας, β) παραστασιογραφίας ξένων και νεοελληνικών ρεαλιστικών δραμάτων και γ) κριτικών και θεωρητικών δοκιμίων που καταπιάνονται με το ζήτημα.

β. Μία επιστημονική ημερίδα

γ. Ένας συλλογικός τόμος με τα πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος


Βάσεις δεδομένων και συλλογικός τόμος

Αρχεία .xls σε μορφή .zip (345KB)

Aρχείο PDF (5.8MB)