Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος

Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης της Δύσης
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κέντρο Ιστορίας της Τέχνης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»

Σπούδασε αρχικά ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1977-1983). Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας της Τέχνης (D.E.A., 1985) και Φιλοσοφίας της Τέχνης και Αισθητικής (D.E.A., 1987) στο Πανεπιστήμιο Paris I - Panthéon -Sorbonne. Το 1997 υποστήριξε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το 1995-2001, εργάστηκε ως επιστημονικός επιμελητής και αρχισυντάκτης του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών (εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα, τόμοι Α΄-Δ΄, 1997-2001).

Από το 1998 διδάσκει Ιστορία της Τέχνης της Δύσης στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών - Ι.Τ.Ε., από το 2012.

Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ), από το 2016.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από το 2017

Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται προσανατολίζονται στην Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα του 19ου και του 20ού αιώνα, και εστιάζονται κυρίως στην παρέμβαση του Κράτους και τον ρόλο των θεσμών στον χώρο της τέχνης, καθώς και των μηχανισμών πρόσληψης της νεωτερικής τέχνης, τόσο στο πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής, όσο και στα πεδία της ιδεολογίας, της αισθητικής, της θεωρίας της τέχνης και της τεχνοκριτικής.
Έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία και περισσότερα από 50 άρθρα σε συλλογικούς τόμους, καταλόγους εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές Δημοσιεύσεις