Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Νίκος Τσιβίκης

Μεταδιδάκτορας ερευνητής
Τομέας Αρχαίου και Βυζαντινού Κόσμου

Ο Νίκος Τσιβίκης είναι αρχαιολόγος ειδικευμένος στην μελέτη των καταλοίπων της βυζαντινής και μεσαιωνικής περιόδου. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης όπου και απέκτησε το διδακτορικό του το 2016. Στο Ινστιτούτο  Μεσογειακών Σπουδών είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής και από το 2021 διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα «BALAA - Byzantine Agricultural Landscape Across the Aegean» με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Το 2016 κατέλαβε θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Leibniz (RGZM) στο Μάιντς της Γερμανίας για τέσσερα χρόνια για το πρόγραμμα του «Byzantine ‘Reconquista’ and Christianization (8th-11th centuries): Greece and the Western frontier of Byzantium». Την περίοδο 2019-2020 ήταν υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας με θέμα «Αρχαιολογικά τεκμήρια βυζαντινών οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων στη Μικρά Ασία» στην Ακαδημία Αθηνών. Έχει διδάξει Βυζαντινή Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα έχει λάβει ερευνητικές υποτροφίες σε Ευρώπη και Αμερική: ΙΜΣ/ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο Πρίνστον, Dumbarton Oaks, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μεσαιωνική Ακαδημία της Αμερικής, Πανεπιστήμιο Koç στην Κωνσταντινούπολη, Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο, Πανεπιστήμιο της Νεβάδας στο Ρίνο.

Είναι ειδικευμένος στην εξέλιξη των βυζαντινών πόλεων με επίκεντρο την σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον δομημένο χώρο, τα ευρήματα και τις κοινωνικές δυναμικές. Συμμετέχει στην ανασκαφή και την μελέτη και είναι υπεύθυνος για ερευνητικά προγράμματα στην ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης στην Πελοπόννησο και του βυζαντινού Αμορίου στην Μικρά Ασία, για τις οποίες έχει συγκεντρώσει και σημαντικές χρηματοδοτήσεις (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.α.) Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά σε θέματα που άπτονται του βυζαντινού υλικού πολιτισμού, την εξέλιξη των πόλεων, την αρχιτεκτονική, την γλυπτική, τις επιγραφές και τη μικροτεχνία. Η μονογραφία του με τίτλο Urban Transformation, Christianization and Ruralization in Late Antique Peloponnese: the case of Byzantine Messene θα εκδοθεί το 2022 από τις εκδόσεις του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Leibniz στο Μάιντς.

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις